Chřestu se přisuzují výjimečné účinky
pro zdraví a
krásu. Čistí pleť, napomáhá krásným vlasům, nehtům, odbourává stres, má omlazující i afrodiziakální účinky
a navíc je ideální na zhubnutí,
to vše prý chřest dokáže. U nás je navíc jeden z nejlepších v Evropě a právě
vrcholí jeho sezona. Napadá vás jediný důvod, proč tuto zázračnou zeleninu
nevyzkoušet?
Aby byl chřest opravdu účinný, měl by
se konzumovat čerstvý, ideálně hned po sklizni. Nejlepší možností je zajet si
přímo k zemědělci na farmu, tou největší u nás je Chřestová farma v Hostíně u
Vojkovic, další nejbližší je farma Asparagus ve Velkých Levároch na
Slovensku.
Čerstvý chřest můžete sehnat i na
farmářských trzích nebo si ho objednat přímo z Hostína přes velkoobchod (provoz
farmy převzala česká firma Šandera). "U chřestu je nejdůležitější
čerstvost, kterou ale ověříte velmi snadno - zatlačte nehtem na řeznou plochu
a vytéká-li z řezu tekutina, chřest byl sklizen před pár hodinami. Dalším
vodítkem je, že se chřest nesmí ohýbat jako guma, neměl by být nahnědlý,
dutý či popraskaný," říká Tomáš Veřtat ze společnosti Šandera,
která pravý český chřest z Hostína nabízela návštěvníkům na sobotním
Středočeském chřestovém festivalu v Nelahozevsi.
"Když si chřest přinesete domů,
se zpracováním dlouho neváhejte. Zvlášť, když je ze supermarketu, kam ho
museli dopravit a ještě nějakou dobu tam ležel...," upozorňuje
Veřtat.
Samotná příprava je pak velmi snadná.
Chřest oloupejte škrabkou od hlavičky směrem dolů a odlomte spodní část,
která obsahuje dřevnatá vlákna. Zelený chřest do salátu se loupat nemusí, záleží
na tom, jak je starý.
"Chřest se vaří jen pár
minut ve vodní lázni. Přidejte sůl, citron, pepř, šalotku, česnek, divoké
koření nebo lžičku másla. Vhodný jej i cukr, bílý chřest je totiž nasládlý a
dělá se do sladka," prozrazuje jednoduchou přípravu známý šéfkuchař
Jaroslav Sapík, pod jehož dozorem se chřest pro návštěvníky festivalu v
Nelahozevsi připravoval.
Pro zachování svěží barvy a křupavosti
Sapík radí chřest krátce zchladit v ledu nebo ve studené vodě.
Co je dobré vědět o chřestu
Chřest je zelenina blízká cibuli a česneku. Je buď bělený (zakrývaný
před světlem) s jemnější chutí, nebo zelený.
Jeho sezona začíná dle počasí v 1. polovině dubna a
končí 24. 6. na svatého Jana Křtitele.
Český chřest patří díky kvalitní písčité půdě k jedněm
z nejlepších v Evropě.
Léčivé, regenerační, tonizující a omlazující účinky chřestu
znali ve starém Orientu už před mnoha tisíci lety. Už přinejmenším před
5000 lety byl oblíbenou potravinou staré Číny a Egypta.
Řečtí a římští Patriciové ho užívali jako afrodiziakum,
Hippokrates jako diuretikum.
Vysoký obsah vitaminů, minerálů a jejich kombinace dělají
z chřestu něco jako přírodní elixír mládí a krásy. Je také dobrým
zdrojem vlákniny a má nízký obsah kalorií, proto je skvělou součástí redukčních
diet.
"Chřest je výborný rovněž dušený,
smažený nebo grilovaný, do salátů je zase nejlepší syrový. Poslední
dobou jsou stále oblíbenější i sladké dezerty z chřestu, zvlášť v
kombinaci s jahodami," dodal Sapík s tím, že nejraději připravuje ty
nejednodušší staročeské chřestové recepty, jako je například chřestová polévka
nebo vařený chřest se strouhankou:
Vařený chřest s opraženou strouhankou
a novým bramborem podle Jaroslava Sapíka
(vše pro 4 osoby)
500 g bílého chřest a 500 g
zeleného chřestu
125 g přepuštěného másla
cherry rajčátka na ozdobení
sůl, pepř
kůra z ½ pomeranče
hladkolistá petrželka
strouhanka
1.Nejprve oloupeme chřest a spodní
části odlomíme - můžeme je použít třeba na přípravu chřestové polévky. Do směsi
vody, cukru a pomerančové šťávy přidáme trochu pomerančové kůry, špetku soli a
petrželku.
2.Přivedeme ji k varu a na pařák
naskládáme chřest. Můžeme ho také vařit svázaný kuchyňskou nití v hrnci
hlavičkami nahoru tak, aby hlavičky byly těsně nad tekutinou. Přidáme cherry
rajčátka s nakrojenou slupkou. Vaříme asi 3 až 5 minut. Chřest by neměl
být měkký, ale pevný na skus.
3.Okapaný chřest vyrovnáme na
předehřátý talíř, přelijeme máslem, posypeme opraženou strouhankou. Jako
přílohu podáváme nové brambory vařené ve slupce. Ozdobíme sloupnutým
cherry rajčátkem a snítkou hladkolisté petrželky.
Staročeská chřestová polévka
800 gramů bílého nebo zeleného
chřestu
sůl, bílý pepř
1 lžička medu
1 lžíce másla
150 ml smetany
bílý pepř
1 lžička citronové šťávy
pažitka
1.Chřest omyjeme, oloupeme a odřízneme
hlavičky a pokapeme je citronovou šťávou, aby zůstaly svěží. Zbytek nakrájíme
na kousky a dáme vařit společně se slupkami do osolené a medem trošku oslazené
vody. Vody dáme větší množství, protože budeme vařit asi hodinu, abychom
získali opravdu vydatný vývar.
2.Poté vývar scedíme a chřest do
polévky prolisujeme nebo ho v polévce rozmixujeme, ovšem slupky raději
odstraníme, poté ochutíme bílým pepřem a podle potřeby dosolíme, přilijeme
smetanu.
3.Hlavičky nakrájíme na plátky,
orestujeme je na másle a dáme je do polévky. Nakonec přidáme nasekanou zelenou
pažitkou.
Hostínský chřestový závin
1 listové těsto (500 g)
800 g zeleného chřestu
400 g bílého chřestu
100 ml zakysané smetany
3 lžičky škrobové moučky
2 lžíce hladké mouky
4 žloutky
sůl, pepř
30 g másla
4 lžíce strouhanky
1.Chřest oloupeme, hlavičky odkrojíme,
zbytek nakrájíme na kousky, uvaříme doměkka v osolené vodě, scedíme,
rozmixujeme, smícháme se smetanou, škrobovou moučkou, moukou, žloutky, osolíme,
opepříme a dáme vychladnout.
2.Z těsta vyválíme plát, posypeme ho
strouhankou, naneseme nádivku, na ni dáme na kousky nakrájené hlavičky.
Svineme, povrch potřeme máslem, dáme na pečicím papírem vyložený plech a pečeme
v předehřáté troubě do zlatova.
Zdroj:
ona.idnes.cz
Žádné komentáře:
Okomentovat