POMAZÁNKOVÉ SALÁTY
recepty jsou vlastní a vyzkoušené.
ZÁKLADEM TĚCHTO SALÁTŮ JE PANENSKÝ LNĚNÝ OLEJ.
Opravdovým pokladem je podle posledních
klinických testů pro lidský organismus lněný olej. Za studena
lisovaný olej získávaný ze semen původně textilní plodiny dokáže snižovat riziko vzniku
nádorového bujení, snižuje hladinu nebezpečného LDL cholesterolu v krvi
a má další blahodárné účinky.
Vedle
prevence rakoviny lze konzumaci lněného oleje doporučit také lidem s vysokým
krevním tlakem. Nejvíce lze z lněného oleje vytěžit při prevenci rakoviny.
Každý člověk ho může zařadit do svého jídelníčku a tím svému tělu dodat velké
množství antioxidantů, látek působících proti nebezpečným volným radikálům.
Olej ze semen modrokvěté rostliny podhorských a horských oblastí je bohatý též na omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Právě ty působí výborně na srdce a cévy a pomáhají snižovat krevní tlak. Vedle nenasycených mastných kyselin je lněný olej bohatý také na lignan, který se osvědčuje při prevenci rakoviny prsu a rakoviny tlustého střeva. Při vnější aplikaci dokáže lněný olej pomoci také lidem s ekzémy, psoriázou a lupy.
Hned po multivitaminu je tak podle některých odborníků na výživu lněný olej nejdůležitějším doplňkem potravy moderních lidí. Denní klinicky ověřená dávka bez vedlejších účinků je třicet gramů lněného oleje pro jednu dospělou osobu.
Zdroj: doktorka.cz
BUDAPEŠŤSKÝ SALÁT
- 500 g
tučného*
tvarohu (tuky
se stanou ve vodě rozpustné jen tehdy, pokud se sloučí s bílkovinami, čímž se
zvýší jejich vstřebatelnost)
- 3 – 4 polévkové
lžíce panenského lněného oleje
(spolu s tvarohem mixujeme 30-60
sec., až do homogenní konzistence)
- 1
polévkové lžíce lněného semínka (mleté v mlýnku na mák, nebo v mixéru,
ale max. 6-10 sekund)
- ½ sklenice
řezané červené papriky (nakrájíme na jemno, sklenice cca 350
g)
- 1 větší
cibule (nakrájíme na jemno)
- cca 1 polévková lžíce mleté červené papriky papriky (dle chuti)
- cca 1 polévková lžíce pálivého kečupu
- sůl (dle chuti)
- můžeme přidat trochu moučkového cukru (pro zvýraznění chuti)
- můžeme přidat mleté chili
(dle chuti)
* Objem tuku v tvarohu má být nad 10%. Používá-li se nízkotučný tvaroh,
léčivý efekt je menší.
Doporučení: salát uložíme do lednice a podáváme druhý den. Má
úplně jinou chuť a je vynikající. Třetí den
je nejlepší.
ČESNEKOVO-NIVOVÝ SALÁT
- 400 g
tučného*
tvarohu (tuky
se stanou ve vodě rozpustné jen tehdy, pokud se sloučí s bílkovinami, čímž se
zvýší jejich vstřebatelnost)
- 4 – 5 polévkových
lžíc panenského lněného oleje
(spolu s tvarohem mixujeme 30-60
sec., až do homogenní konzistence)
- 200 – 250 g nivy (nejlépe vidličkou rozmělnit a vmíchat do ušlehaného
tvarohu)
- 1/2
polévkové lžíce lněného semínka (mleté v mlýnku na mák, nebo v mixéru,
ale max. 6-10 sekund)
- 3 – 6 stroužků
lisovaného česneku (dle chuti)
- 1 větší
cibule (nakrájíme na jemno)
- sůl (dle chuti)
- můžeme přidat trochu moučkového cukru (pro zvýraznění chuti)
- můžeme přidat mleté chili
(dle chuti)
* Objem tuku v tvarohu má být nad 10%. Používá-li se nízkotučný tvaroh,
léčivý efekt je menší.
Doporučení: salát uložíme do lednice a podáváme druhý den. Má
úplně jinou chuť a je vynikající. Třetí den
je nejlepší.
TZATZIKY
- 500 g
tučného*
tvarohu (tuky
se stanou ve vodě rozpustné jen tehdy, pokud se sloučí s bílkovinami, čímž se
zvýší jejich vstřebatelnost)
- 3 – 4 polévkové
lžíce panenského lněného oleje
(spolu s tvarohem mixujeme 30-60
sec., až do homogenní konzistence)
- 2 – 3 stroužky
lisovaného česneku (dle chuti)
- 1,5 čajové lžičky citronvé šťávy
- 1 polévková lžíce nasekané pažitky
- sůl (dle chuti)
- čerstvě mletý pepř (dle
chuti, pozor nakonec budeme znovu přidávat pepř)
- 450 g salátové okurky (Okurek oloupeme a nakrájíme
či nastrouháme na velmi drobné nudličky a necháme zvlášť v misce,
aby pustil vodu. Následně vodu slijeme a papírovými ubrousky z okurkových
nudliček vymačkáme co nejvíce vody a takhle „osušené“ je přidáme do naši směsi a
naposledy řádně zamícháme)
- čerstvě
mletý pepř (opepříme povrch,
aby zrnka byla viditelná, ale ne příliš nahuštěná u sebe)
- čerstvý
kopr (na
ozdobení mírně posypeme povrch salátu koprem)
* Objem tuku v tvarohu má být nad 10%. Používá-li se nízkotučný tvaroh,
léčivý efekt je menší.
Doporučení:
salát uložíme alespoň na hodinu vychladit do lednice.
Složení na 100g: 60g za studena lisovaný 100% amarantový olej a 40g 100%
slunečnicový olej, hořčičné semínka, nať petržele, chilli paprička, bobkový
list, pepř a hřebíček.
Užívání: Používat libovolné množství dle chuti do různých salátů a příloh bez tepelného zpracování.
Užívání: Používat libovolné množství dle chuti do různých salátů a příloh bez tepelného zpracování.
Země původu amarantu je
střední Amerika. Je symbolické, že samo slovo amarant, z řeckého slova amarantos, znamená nevadnoucí, věčný kvítek. Starým
Řekům amarant sloužil jako symbol nesmrtelnosti. Švédská princezna Kristýna
dokonce založila v roce 1653 Řád kavalírů Amarantu. Po více než čtyřsetletém
zapomnění si lidstvo připomenulo tuto plodinu, která má unikátní chemické
složení, čímž se řadí k univerzálnímu použití.
Skvalen
Amarantový
olej je známý zdroj skvalenu. Skvalen je základní složkou lidské kůže. Je to nejbližší látka pro lidskou buňku dle svého složení, která zachycuje kyslík a nasycuje
jím tkáně a orgány našeho organismu prostřednictvím vzájemného působení s vodou.
Deficit kyslíku a destrukce buňky vyvolaná nadbytkem oxidantů je základní
příčinou vzniku a rozšíření nádorů. Proto specialisté pokládají skvalen za
látku, která působí proti nádorům. Protože je skvalen jednou ze složek buněk
kůže, lehko se vstřebává a proniká dovnitř organismu. Poprvé byl skvalen nalezen
v játrech vzácného hlubinného žraloka. Tento olej obsahuje skvalen, ale pouze
1-1,5%.
Amarantový olej obsahuje až
8% skvalenu!
Složení na 100g: 60g za studena lisovaný 100% lněný olej a 40g 100%
slunečnicový olej, hořčičné semínka, nať petržele, chilli paprička, bobkový
list, pepř a hřebíček.
Užívání: Používat libovolné množství dle chuti do různých salátů a příloh bez tepelného zpracování.
Užívání: Používat libovolné množství dle chuti do různých salátů a příloh bez tepelného zpracování.
Lněné semínko, bohatý zdroj
léčivého oleje, se pěstuje již více než 7000 let. Semeno lnu je zdrojem nezbytných
mastných kyselin - omega-3 a omega-6.
Navíc poskytují lněná semínka látky zvané lignany, které mají příznivé
účinky na různé hormony a mohou pomáhat v boji proti rakovině, bakteriím, virům
a plísním. Lněné semínko obsahuje až 800krát více lignanů než většina ostatních
potravin.
Studie z posledních pěti let
z Bostonu zjišťuje, že by mohl být prospěšný v prevenci opakovaných srdečních
příhod. Jako podpůrný prostředek při trávení účinkuje při prevenci žlučových
kamenů, které rozpouští a udržuje i zdravé vlasy a nehty. Může také usnadňovat
přenos nervového vzruchu, a proto je užitečný při snížené citlivosti a
palčivých pocitech stejně jako při chronických mozkových poruchách, jako je
Alzheimerova choroba. Lněné semínko obsahuje fytoestrogeny, rostlinné estrogeny,
které se podobají ženským estrogenům, takže olej může působit na menstruační
cyklus tím, že vyvažuje poměr mezi estrogenem a progesteronem.
Složení na 100g: 30g za studena lisovaný
100% oleje ze semen tykve, 30 g 100% lněného oleje a 40g 100% slunečnicový
olej, hořčičné semínka, nať petržele, chilli paprička, bobkový list, pepř a
hřebíček.
Použití: Používat libovolné množství dle chuti do
různých salátů a příloh bez tepelného zpracování.
Semena tykve se již
odedávna používají v lidovém léčitelství, zejména jako jeden z nejlepších
zdrojů zinku potřebného pro muže po celý život. Obsahují zinek, který chrání náš imunitní systém. Olej z těchto semen je skvělý. Zmírňuje potíže u problémů s prostatou – bolestivé močení. Má pozitivní vliv na krevní
zásobení mozku, snižuje
hladinu cholesterolu, snižuje riziko infarktu myokardu, zpomaluje kornatění tepen a blahodárně působí proti zánětům kůže. Zvyšuje fyzickou i psychickou odolnost organizmu.
Složení na 100g: 60g za studena lisovaný 100% olej z ostropestřce
mariánského a 40g 100% slunečnicový olej, hořčičné semínka, nať petržele,
chilli paprička, bobkový list, pepř a hřebíček.
Použití: Používat libovolné množství dle chuti do různých salátů a příloh bez tepelného zpracování.
Použití: Používat libovolné množství dle chuti do různých salátů a příloh bez tepelného zpracování.
Je cenný dietetický produkt.
Profylaktické vlastnosti oleje jsou spojeny s komponenty, které jsou v něm
obsaženy: chlorofyl, tokoferoly, komplex polynenasycených kyselin (vitamin F).
Ostropestřec mariánský se
užívá k léčení již od dob antického Řecka a Říma. Jeho účinnost z největší
části vychází z komplexu tří složek známých pod souhrnným názvem SILYMARIN.
Mezi léčivé účinky této rostliny patří schopnost posilovat játra - jeden z nejdůležitějších
orgánů lidského těla. Ostropestřec chrání játra řízením spotřeby glutationu,
sloučeniny podobné aminokyselinám, která je nezbytná pro detoxikační procesy.
Podporuje tvorbu nových zdravých jaterních buněk, které postupně nahrazují
buňky staré a poškozené. Zmírňuje rovněž celou řadu závažných jaterních
onemocnění včetně virových infekcí a cirhózy.
U nemocných rakovinou snižuje
ostropestřec možnosti lékového poškození jater chemoterapií. Bylina také
zklidňuje záněty a může zpomalovat bujení kožních buněk při psoriáze (lupénce).
Prospěšná může být i u endometriózy, nejčastější příčině ženské neplodnosti.
Ostropestřec prospívá při žlučových kamenech, neboť zlepšuje odtok žluče -
trávicí šťávy nabité cholesterolem - z jater do střev, kde pomáhá trávit tuky.
Složení na 100g: 60g za studena lisovaný 100% olej z pšeničných klíčků a 40g
100% slunečnicový olej, hořčičné semínka, nať petržele, chilli paprička,
bobkový list, pepř a hřebíček.
Použití: Používat libovolné množství dle chuti do různých salátů a příloh bez tepelného zpracování.
Použití: Používat libovolné množství dle chuti do různých salátů a příloh bez tepelného zpracování.
Pšeničné
klíčky mají výjimečnou
výživnou hodnotu, která
se přenáší na olej získávaný při prvním lisování. Olej z pšeničných klíčků
- obsahuje 50-55 % kyseliny linolové a 35-38 % kyseliny olejové, lecitin,
vitamíny sk. B, K a F, provitamín D. Má vysoký obsah vitamínu E: minimálně
200 mg/100 g přírodního alfa tokoferolu a 40 mg/100 g přírodního beta
tokoferolu (karoteny). Pomáhá při suché kůži,
při padání vlasů, akné a lupénce.
Pšeničné klíčky obsahují řadu bioaktivních látek, jež
podporují srdeční činnost, posilují imunitní systém a funkce dýchacího
a trávicího ústrojí. Pšeničné
klíčky a jejich olej zvyšují fyzickou kondici a odolnost proti únavě.
Jeho užívání tlumí příznaky premenstruačního syndromu
a klimakteria.
Podporuje rychlejší spalování kalorií a aktivuje
nevyužitý tělesný tuk.
Hyperaktivním dětem pomáhá k
celkovému zklidnění.
Složení na 100g: 60g za studena lisovaný 100% olej ze semen dýně a 40g 100%
slunečnicový olej, hořčičné semínka, nať petržele, chilli paprička, bobkový
list, pepř a hřebíček.
Použití: Používat libovolné množství dle chuti do různých salátů a příloh bez tepelného zpracování.
Použití: Používat libovolné množství dle chuti do různých salátů a příloh bez tepelného zpracování.
Semena tykve se již odedávna
používají v lidovém léčitelství, zejména jako jeden z nejlepších zdrojů zinku
potřebného pro muže po celý život. Obsahují zinek, který chrání
náš imunitní systém. Olej z těchto semen je skvělý. Zmírňuje potíže u problémů s prostatou –
bolestivé močení. Má pozitivní vliv na krevní zásobení mozku, snižuje hladinu cholesterolu, snižuje riziko
infarktu myokardu, zpomaluje kornatění tepen a
blahodárně působí
proti zánětům kůže. Zvyšuje fyzickou i psychickou odolnost organizmu.
Žádné komentáře:
Okomentovat