pondělí 28. května 2012

JAK VYUŽÍT KVĚTY BEZU ČERNÉHO



SVĚTLE ŽLUTÁ KVĚTENSTVÍ ČERNÉHO BEZU PATŘÍ K NEJDOSTUPNĚJŠÍM A TAKÉ K NEJCHUTNĚJŠÍM BYLINKÁM.

ČAJE, ŠŤÁVY A SIRUPY MŮŽEME PÍT JAKO OSVĚŽUJÍCÍ NÁPOJE, ALE STEJNĚ TAK JE POUŽÍVAT PROTI NACHLAZENÍ ČI HOREČCE. OBLIBĚ SE TĚŠÍ I KVĚTY SMAŽENÉ V RŮZNÝCH TĚSTÍČKÁCH.


MED Z ČERNÉHO BEZU
30 květů
¾l vody
1 citron i s kůrou
1,5 kg cukru
2 sáčky vanilkového cukru
Květy a citron povaříme ve vodě 10 minut a pak necháme louhovat 24 hodin.
Scedíme, přidáme 1,5 kg cukru a vaříme do zhoustnutí. Pro vůni přidáme 2 vanilkové cukry.


ČAJ Z KVĚTŮ ČERNÉHO BEZU
připravíme tak, že kvalitně usušené květy černého bezu nasypeme do konvice a přelijeme je vroucí vodou. Po 15 minutách louhování čaj scedíme a pijeme.


BEZINKOVÝ SIRUP
20 květů
1 citron
3,5 g kyseliny citronové
2,5 l převařené vody (vlažné)
cukr
Květy, vodu a kyselinu dáme do 4 l skleněné láhve a necháme 2 dny stát, přičemž občas promícháme. Potom obsah scedíme a na 1 l výluhu přidáme 1 kg cukru a vymačkáme šťávu z 1 citronu. Sirup potom rozlijeme do menších lahví a uchováváme v lednici.


SODOVKA Z KVĚTŮ ČERNÉHO BEZU
Svaříme 0,25 kg cukru se 4 l vody, necháme vychladnout, nalijeme do okurkové sklenice (s širokým hrdlem) a přidáme 1 oloupaný citron pokrájený na kolečka a bez peciček a 4 velké, plně rozkvetlé květy černého bezu.
Hrdlo přikryjeme papírovým ubrouskem, který převážeme, a sklenici postavíme na okno – třeba na plné slunce. Za čtyři dny sodovka mírně zkvasí a po vychlazení ji můžeme pít.


40 květů černého bezu
6 l převařené studené vody
4,5 kg cukru
40 g kyseliny citronové
1 balíček kyseliny sorbové
Květy opláchneme a necháme je 24 hodin namočené ve vodě, poté je přecedíme přes plátýnko, přidáme cukr, kyselinu citronovou a sorbovou a vše mícháme do rozpuštění.
Tip pro dospělé: sirup přidaný do grogu chutná lépe než vinný punč.
Roztok nalijeme do vypařených láhví a uložíme. Tento sirup přidáváme v létě do sodovky nebo minerálek. Chutná jako limonáda vinea.
V zimě sirup přidáváme do čaje proti nachlazení, nebo když máme teploty, přidáme sirup i do lipového čaje. Mám vyzkoušeno, že snižuje teplotu.


BEZOVÁ ŠŤÁVA
Svaříme 4 l vody, necháme ji vychladnout a nasypeme do ní 40 květů bezu (stříháme těsně pod květy, stopky jsou hořké).
Přidáme 4 citrony nakrájené i s kůrou na kolečka a 50 g kyseliny citronové. Zamícháme a dáme na 24 hodin louhovat do chladna. Občas zamícháme.
Pak scedíme přes řídké plátno, na 1 litr šťávy nasypeme 1,25 kg cukru a chvíli promícháme, až se cukr rozpustí. Šťávu plníme do láhví.


ŠUMIVÝ BEZOVÝ NÁPOJ
dva velké květy černého bezu
400 g cukru
4 l vody
1 citron
1/8 l ovocného nebo obyčejného octa
Do převařené vychladlé vody vložíme bezové květy, cukr, omytý a na plátky i s kůrou nakrájený citron zbavený jader a přilijeme ocet.
Sklenici převázanou plátnem postavíme do tepla a třikrát denně promícháme její obsah.
Po devíti dnech přecedíme tekutinu přes plátno, nalijeme ji do láhví se šroubovacím uzávěrem, aby byly vzduchotěsné, a láhve uložíme na dva až tři týdny do studeného sklepa. Nápoj po otevření šumí.


BEZOVÝ ČAJ
Sušené květy je dobré nechat deset hodin ve vodě nabobtnat, léčivý účinek se tím zvýší.
Připravujeme ho ze sušených květů černého bezu.
Do šálku dáme lžičku sušených květů, přelijeme je vřelou vodou a pod pokličkou necháme ustát.


BEZOVÝ OCET
Využijeme ho při horečnatých onemocnění dětí – potíráme jím dlaně a chodidla. Opláchnuté a oschlé květy černého bezu nasypeme do větší sklenice a zalijeme je octem, aby byly květy potopené.
Sklenici zakryjeme a obsah necháme v chladu uležet dva až tři týdny. Potom ocet procedíme přes pláténko do láhví, které uzavřeme.


POLÉVKA
Očištěný a opláchnutý květ bezu vaříme v mléce, přidáme cukr, špetku soli a potom zakloktáme žloutky. Jako zavářka se hodí sněhové noky.


SMAŽENÉ KVĚTY ČERNÉHO BEZU V PALAČINKOVÉM TĚSTĚ
Ve variantách lze těsto ochucovat kořením, dalšími bylinkami, česnekem aj., ale i cukrem či medem a smažené květy pak sypat skořicí.
Mléko nahradí víno i pivo.
Těsto můžeme rovněž nadýchat kypřícím práškem a ušlehaným bílkovým sněhem. Stejně tak můžeme květy ponořit do obvyklého trojobalu z mouky, vajec a strouhanky.
květy černého bezu
1/4 l mléka
2 vejce
špetku soli
hladkou mouku podle potřeby
olej na smažení
Květy opláchneme, lze je i namočit do slané vody.
Z mléka, vajec, mouky a soli připravíme těstíčko v palačinkové hustotě.
V něm namáčíme květy a smažíme je v rozpáleném oleji z obou stran.
Stopku, za kterou květ zprvu snadno držíme, odstřihneme až při obracení.



Wikipedie:
Bez černý (Sambucus nigra) je listnatý keř, který má široké využití v léčitelství, farmacii i potravinářství. Čerstvé plody jsou mírně jedovaté, sušením se tato vlastnost ztrácí.
Lidové názvy
Bezinka, bezinky, kozičky, kosmatice (bezový květ), psí bez, smradlavý bez, smradinky, chebzí, bzejna
Popis a rozšíření
Tento keř, rostoucí do výšky 7 - 10 m, nacházíme na vlhkých lesních mýtinách, na kamenitých místech, v roklích, na mezích, u cest a na rumištích. V přírodě roste volně na světlých i polostinných místech. Vyskytuje se též hojně na venkově na plotech a domech a v zahradách. Kvete v bohatých soukvětích v červnu a červenci. Květy mají žlutobílou barvu v odstínech slonové kosti. V době květu se šíří kolem bezu omamná vůně a i po odkvětu má tato rostlina zvláštní aroma. Soukvětí je chocholkovatý mnohoramenný „vrcholík“. Plody bezu jsou malé, černé, kulaté, lesklé peckovice. Začínají dozrávat koncem srpna. Plody jsou i vyhledávanou potravou některých ptáků, kteří v trusu roznášejí nestrávená semínka po okolí a tím napomáhají rozšiřování rostliny. Bez je hojně rozšířen i v České republice.
Jedovatost
Čerstvé plody jsou mírně jedovaté , tepelná úprava či sušení jed neutralizuje. Jedovaté jsou i listy a kůra. Nedozrálé načervenalé plody vyvolávají průjem.
Využití
- V potravinářství se používají především bobule - bezinky. Šťáva lisovaná z plodů se používá jako potravinářské barvivo. Pecek zbavená dřeň jako náhražka dražšího ovoce především do směsí. Nezastupitelnou úlohu mají i při výrobě likérů. Pro tyto účely se bezinky částečně vykupují i pěstují.
- V domácí kuchyni - Květenství je možné máčet v těstíčku a smažit podobně jako květák - pochutina se nazývá kosmatice. Z květů se dá připravit Bezová šťáva nebo kvašením osvěžující limonáda.
Je možné z nich vyrobit i sirup. Ze sušených léčivý čaj. Z bezinek se vyrábí sirup, marmeláda, likéry i víno. Bezové víno má výbornou chuť a vůni. Je též využíváno jako chuťové korigens.
- Ve farmacii - Moderní farmaceutický průmysl má zájem hlavně o květy. Pro tyto účely se sušené květy vykupují.
- V lidovém léčitelství. Všechny části rostliny mají léčivé účinky. Sbírá se květ, list, bobule a kůra a to v červnu a červenci, bobule v říjnu a listopadu.
V minulosti se bezem léčilo snad téměř všechno. Výhonky bezu se používaly na zmírnění bolesti zubů, mladé lístky smíchané s ječnou moukou léčily popáleniny a přikládaly se též na rány způsobené pokousáním vzteklého psa. Práškem z rozemletých suchých listů se zastavovalo krvácení z nosu.
- Mystické užití. Pro své léčivé účinky kdysi dostávali novomanželé 1 rostlinku svatebním darem.
Bez dříve lidé vysazovali v blízkosti obydlí a chlévů, protože věřili že zahání dobytčí mor.
- Šťáva lisovaná z plodů se používala na barvení látky, protože má intenzivní tmavěčervenou barvu.
- Na Slovensku je bezové dřevo významnou surovinou pro výrobu tradičních hudebních nástrojů – fujar a i na výrobu různých píšťalek. V neposlední řadě se ukazuje být dřevo bezu černého v našich končinách vhodné na výrobu hudebního nástroje didgeridoo, a to technologií klasického ručního vrtání.
Léčivé účinky
Přísloví praví:"Před heřmánkem smekni a před bezem klekni".
Obsahové látky
Obsahové látky
- Květy: glykosidy sambunigrin, rutin, éterické oleje, tříslovinu, slizovité látky a některé kyseliny.
- Plody: glykosidy, antokyan, karoteny, vitamin C, B, cholin[1] organické kyseliny, cukr
- Celá rostlina obsahuje fytoncidní látky.
Účinky květů
Odvar ze sušených květů je močopudný, rozpouští hleny a podporuje pocení. Má diuretické účinky, snižuje horečku a mírní kašel.
Účinky plodů
Šťáva z plodů působí blahodárně při léčení migrén a nervových chorob, zejména při zánětu trojklaného nervu. Čerstvé plody mají projímavý účinek, naopak sušené se používají proti průjmům.
Celá rostlina
Celá rostlina obsahuje fytoncidní látky, které účinně působí proti bakteriím a mnohým houbám.


EKOMARKET.cz



Žádné komentáře:

Okomentovat