čtvrtek 3. května 2012

ZDRAVÝ SPÁNEK = DOBRÁ REGENERACE


Zdravý spánek může být definován jako množství a kvalita spánku, který umožní člověku během dne podávat optimální pracovní výkon. Vědci zjistili, že určité cykly mozkové činnosti, tzv. spánkové cykly, v určitých délkách a počtu opakování dokáží zajistit hluboký a zdravý spánek, během kterého se regeneruje mysl i tělo. Zdravý spánek je pro člověka to nejcennější. Kvalitní ortopedická matrace a ortopedický polštář podporují kvalitu spánku.

Zdravý spánek a mozkové spací biorytmy
Mozkové spací biorytmy jsou narušovány pohyby těla během spánku, které jsou způsobeny nepohodlím. Tzv. "mikroprobuzení" si není člověk schopen uvědomit díky spací setrvačnosti, avšak právě ony dokáží přerušit nebo i zastavit řádné spací biorytmy. Mikroprobuzení mohou mít během dne vážné následky. Podle předních výzkumných ústavů kratší období spánku střídané s mikroprobuzeními mohou být natolik neprospěšné jako probdělá noc.

Zdravý spánek a mozková činnost
Mozková činnost se během spánku dá měřit elektroencefalografem (EEG) a mozkové vlny společných vlastností jsou označovány řeckými písmeny. Vlny tvořené během dne při plné aktivitě se nazývají vlny beta, mozkové vlny tvořené během odpočinku a ospalosti jsou vlny alfa. Neschopnost se během dne soustředit a další symptomy nekvalitního spánku znamenají nekontrolovatelné přecházení z vln beta do vln alfa. Tato nevyváženost mozkové aktivity je důsledkem únavy mysli, ke které dochází při nedostatku spánku a zejména biorytmů REM, které regenerují mozek.

Zdravý spánek a spánkové cykly
Spánkové cykly se odehrávají po cca 90 minutách, normální zdravý člověk by měl spát v průměru alespoň 5 spánkových cyklů, tzn. 7,5 hodiny. Ale i 4 dokončené spánkové cykly jsou lepší než spánek do poloviny pátého cyklu s násilným ukončením. Během spánkového cyklu se střídají 4 spánkové úrovně - alfa (ospalost, únava), Theta, Delta a REM (Rapid Eye Movement), kdy sníme. Vlny Delta hojí tělo a REM hojí mysl.

Jakou má pro Vás zdravý spánek cenu?
Každý z nás průměrně stráví v posteli 1/3 svého života a kvalita spánku se přímo podílí na úrovni podávaného výkonu během dne. Pokud se Vám těžce vstává, jste ráno unaveni, nebo je těžké se soustředit a jste často podrážděni, je možné že trpíte příznaky nedostatečné kvality spánku. Porovnejte cenu a předpokládanou životnost matrace, která Vám může podstatně změnit život s ostatními podobnými produkty našeho života:

Rodinný domek - 5mil / 100 let ..... Kč 137,- / den
Podnájem 2+1 - 7500,- / měsíc ..... Kč 250,- / den
Auto - 350.000,- / 10 let ..... Kč 96,- / den
Notebook - 25.000,- / 4 roky ..... Kč 17,- / den
Naše kvalitní ortopedická matrace + ortopedický polštář -  / 5 - 10 let ........ Kč 2,50 – 1,20 / den



1 komentář: